COMENCEM A CONÈIXER LA SERRALADA LITORAL!


COMENCEM A CONÈIXER LA SERRALADA LITORAL!

El Parc de la Serralada Litoral es troba a la zona central de la costa catalana, i forma part de la Serralada de Marina, la qual s’estén de SW a NE pel litoral central català. Sense comptar amb grans altituds (el turó de Céllecs és el punts més alt amb 534 m), és un lloc singular pel fet de separar el litoral de la plana interior. Aquest fet, fa 25 anys, va portar als ajuntaments que el conformen i els consorcis del Maresme i el Vallès Oriental a voler protegir aquest entorn, i van aconseguir encabir-ho en el Pla d’Espais d’Interés Natural de la Generalitat de Catalunya a l’any 1992.

Actualment protegeix 7408,24 ha, després de l’ampliació aprovada per la Generalitat a l’any 2013, i el conformen 15 municipis:  Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Dalt, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt. El constitueixen tres unitats: la Conreria, Sant Mateu i Céllecs (de S a N).

Les seves característiques ambientals, com la situació i el clima (mediterrani suau degut a la proximitat del mar) l’ha convertit ja des de la Prehistòria en un lloc idoni per l’establiment de les persones, tal i com ens demostren les diferents restes trobades a la zona:

  • Dòlmens: de Can Gurri o de Can Boquet.
  • Menhirs: de Castellruf o de la Pedra del Diable.
  • Roques foradades: de Can Gol o de Can Nadal.
  • Caus, coves i amagatalls: del Dimoni, de la Granota, d’en Sardinyà...

Aquests són uns quants exemples de les restes que es poden trobar si visitem el Parc, però no són ni molt menys tots els que hi ha! De les roques foradades, per exemple, només se’n coneixen vuit a tota Catalunya i quatre d’elles es poden trobar aquí, al Parc!

Els ibers també van deixar la seva petjada en aquest territori, tot i que la majoria no es poden apreciar degut a l’espoliació i la poca protecció que han sofert al llarg dels anys, com el Poblat del Turó Cremat o la Sitja del Repetidor de Montcabrer. Igualment, es pot trobar alguna resta romana, com el Pont de la calçada de Parpers o la Via Sèrgia, tot i que la majoria es troben fora dels límits del Parc, degut al seu establiment a les planes en detriment dels poblats ibers, més muntanyencs.

A banda d’això, es poden observar diversos exemples d’arquitectura tant civil com religiosa: forns (de Can Boquet), pous de glaç (de Can Maimó), molins (de Can Tarascó), castells (castell de Burriac), capelles (de Sant Miquel), ermites (de Sant Mateu del Bosc), monestirs (de Sant Pere del Bosc) i altres construccions curioses, com les barraques de vinya, monòlits, necròpolis o roques.


Vols que realitzem una xerrada sobre la Serralada Litoral a l’escola? Contacta amb nosaltres.Publicat fa 5 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de COMENCEM A CONÈIXER LA SERRALADA LITORAL!