QUÈ EN SAPS DELS CETACIS?


QUÈ EN SAPS DELS CETACIS?

Tots sabríem diferenciar una balena d’un dofí, oi que sí? És cert que es bronzejen al sol com nosaltres? I perquè té tanta importància la marsopa de Califòrnia?

Tots aquests animals (i molts més) tenen en comú que són mamífers que viuen contínuament a l’aigua, o, el que és el mateix, són cetacis. La majoria d’ells viuen als mars i oceans, però algunes espècies les podem trobar a alguns rius del planeta, com l’Amazones a Sudamèrica o el Ganges a l’Índia.

Tot i que sembli estrany, aquests animals es troben dintre del mateix ordre que els ungulats, altres animals terrestres que caminen sobre peülles com les cabres, els cèrvols o els hipopòtams. Fa milions d’anys van decidir anar de la terra al mar, patint una sèrie de transformacions que els han fet evolucionar fins el que són ara.

Els podem trobar a totes les aigües del planeta, des de l’Àrtic fins a l’Antàrtic, passant pels tròpics. Alguns d’ells viuen per tot el món, mentre que d’altres només existeixen a algun dels pols o el seu hàbitat és molt restringit.

La manera més fàcil per classificar-los seria segons la seva “dentició”, alguns presenten barbes a la boca, mentre que d’altres mostren dents: els misticets i els odontocets. Degut a això, els dos grups mostren altres diferències, com pot ser la respiració o la comunicació amb altres membres de la mateixa espècie.

Els cetacis són molt importants als ecosistemes marins, ja que, a banda de regular la xarxa tròfica en ser uns grans consumidors, faciliten la barreja tant vertical com horitzontal de l’aigua, en estar submergint-se i emergint constantment. A més, quan moren, els seus esquelets acaben al fons de l’oceà, oferint refugi i aliment a moltes espècies del fons marí. Com veiem, la seva presència a les aigües del planeta és molt important, però aquesta disminueix a un ritme cada cop més accelerat a causa d’una sèrie d’amenaces que els afecten de diverses maneres:

  • Pesca: Tant de pesca de cetacis en si com accidental o per xocs amb les embarcacions.
  • Contaminació: Acústica, química o per plàstics.
  • Malalties pròpies: Com tots els èssers vius, poden patir trastorns de la salut.
  • Turisme: El turisme d’albiraments ha augmentat molt els últims anys.
  • Canvi climàtic: Provoca canvis en les aigües del planeta, especialment les oceàniques.
  • Altres: Principalment associades a la degradació dels hàbitats.

Com podem ajudar als cetacis? Us heu quedat amb ganes de saber més? Oferim tallers o xerrades d’educació ambiental a l’escola sobre animals marins! Contacta’ns aquí.Publicat fa 5 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de QUÈ EN SAPS DELS CETACIS?