LA IMPORTÀNCIA D'EDUCAR A L'EXTERIOR


LA IMPORTÀNCIA D'EDUCAR A L'EXTERIOR

La xarxa internacional Childrens & Nature té com a objectiu reforçar la relació entre les persones o, més concretament, la relació dels nens amb la natura. Arrel d’això es va desenvolupar un projecte, el qual actualment ha esdevingut una associació, d’amics i professionals de l’educació a Itàlia, amb un gran interès per la natura i la influència que té en les nostres vides, la xarxa Bambini e Natura.

El principi d’aquesta xarxa és bàsicament posar de manifest la importància d’incloure la natura en l’educació dels infants. Aquest ha sigut l’origen del manifest “Fuori” (A fora), on, a travès de petits escrits, diversos autors exposen diverses idees sobre la relació entre l’educació i la natura amb l’ajuda de les il·lustracions artesanals de la Sara Vincetti. La mestra Maialen Arriaga de l’Escola Bressol Municipal Els Belluguets de Palafrugell, amb l’ajuda del Pitu Fernández i la Carme Cols, dos mestres jubilats que formen l’Associació El Nou Safareig per apropar la natura a les escoles, ha traduït aquest manifest.

Amb aquesta declaració, l’associació Bambini e Natura, en la seva vessant italiana, pretén fomentar també l’ús del pati escolar en l’educació, donar-li una major importància, ja que és l’espai a l’aire lliure que els infants tenen més a l’abast. De vegades, es fa difícil sortir al bosc, a la platja... tant com es voldria, però el pati sempre pot ser un bon substitut si fem que esdevingui un espai on construir relacions de respecte i estima cap a la natura. L’ús del pati, tradicionalment, s’ha entès com un espai on els infants descarreguen els seus malestars, mentre que ara, segons es desprèn d’aquest escrit, pot passar a ser un lloc motivador per la investigació i l’aprenentatge dels infants; un lloc on puguin desenvolupar la seva imaginació i realitzar nous descobriments.

Hauria d’esdevenir indispensable no tancar les portes a l’aprenentatge, sinó obrir-les amb l’objectiu de construir el coneixement, per això es planteja desenvolupar l’ensenyament tant dintre com fora de l’aula. Per portar a terme un projecte d’aquesta mida, cal que tot el personal s’impliqui i es comprometi a garantir la sortida a l’exterior de tots els nens i nenes sempre que sigui possible, sense excuses de cap mena. També s’ha de dir que aquesta iniciativa és una experiència directa, ja que fora tot és viu i real, pel que el personal docent ha de treballar en totes les propostes que es presentin perquè siguin motivadores pels i les alumnes. A més, representa una oportunitat per promoure l’ús de l’aire lliure a les famílies dels infants, proporcionant tant informació com eines per elles, i, sens dubte, és una iniciativa per potenciar l’autonomia dels nens i nenes, així com el seu esperit aventurer.

Per totes aquestes raons, esdevé important desenvolupar nous projectes d’educació que transmetin aquests valors, com són les nostres activitats d'educació ambiental.

Si t'interessa introduir aquests conceptes al teu alumnat, també pots demanar informació sobre les xerrades d'educació ambiental.Publicat fa 4 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de LA IMPORTÀNCIA D'EDUCAR A L'EXTERIOR