LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA


LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA

És ben segur que tots hem sentit a parlar sobre Cardona i la seva mina de sal. Com és possible que es formi una muntanya d’aquest tamany només d’un mineral com la sal? Però està formada només per la sal que nosaltres coneixem?

Per trobar la resposta a aquestes preguntes, en primer lloc hem de retrocedir uns 40 milions d’anys aproximadament, en un moment en el qual totes les terres que ara formen part de la Catalunya Central estaven cobertes per l’aigua d’un mar que venia de la zona del mar Cantàbric i travessava el territori de l’actual Aragó fins arribar aquí. En aquells moments, existien molts canvis en el clima, sobretot en el cas de la temperatura; de vegades, aquestes eren molt baixes, però d’altres eren molt elevades. Quan es donava aquest segon cas, l’aigua s’anava evaporant molt a poc a poc i les diferents sals que hi havia dissoltes queien al fons del mar, formant unes capes anomenades sediments, segons la solubilitat de cada sal, de manera horitzontal. Això s’anava produint durant milions d’anys de manera repetitiva, però, al mateix temps, es van anar apropant dues plaques tectòniques: la continental europea i la ibèrica, fent que aquest petit mar s’anés tancant mica en mica, convertint-se en un mar interior tancat, com ara seria el cas del mar Caspi o el mar Negre. Però no només eren les sals que anaven dipositant al fons del mar, sinó que, principalment quan hi havia èpoques de pluges, els rius que del voltant portaven més sediments, com argiles, còdols o sorres, els quals s’anaven alternant a les capes formades per les sals, com es pot veure encara actualment.   

L’apropament de les dues plaques esmentades anteriorment va acabar amb un xoc entre elles, produint l’aparició dels Pirineus. A mesura que s’anava aixecant la serralada, la pressió generada afectava a les capes de sal que s’havien anat dipositant, ja que aquesta és un material molt deformable, causant, en primer lloc, el seu plegament i, posteriorment, el seu alçament.

Aquestes formacions de sal es troben arreu del món, però cadascuna és única, no hi ha dues que siguin iguals. A més, la majoria d’elles no acaben sortint a la superfície, sinó que queden retingudes en profunditat i només es poden observar si hi ha una mina o fent sondejos especialitzats. El cas de la muntanya de Cardona, en concret és l’únic que es coneix a Europa, donat que no existeix cap altra que es pugui observar tan clarament com aquí.

Vols saber més sobre la muntanya de sal de Cardona? O potser t’agradaria conèixer quins tipus de sal hi podem trobar? Si t’interessa aquest tema o qualsevol relacionat amb la geologia, organitzem xerrades ambientals per escoles.Publicat fa 4 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA