QUÈ SÓN LES PLANTES PARÀSITES?


QUÈ SÓN LES PLANTES PARÀSITES?

Sempre ens havien explicat que les plantes eren autòtrofes, és a dir, que elles mateixes es fabricaven el menjar; a través de la llum del sol i de la fotosíntesi, poden transformar els nutrients que capten mitjançant les arrels.

Ara no direm que això no és cert, l’únic que passa és que no totes les plantes que trobem al medi ambient són així de treballadores. Hi ha algunes que són heteròtrofes, el que vol dir que utilitzen altres plantes per alimentar-se, com fan alguns animals i fongs. Dintre d’aquestes, es troben les plantes paràsites.

El fet de ser paràsites es basa en la pèrdua total o parcial de la clorofil·la, un pigment que fa ser verdes a les plantes, i que és l’eina principal en la fotosíntesi. Així, podrem reconèixer algunes plantes paràsites pel seu color: blanc, lilós, vermell… Això ens indica que no totes aquestes espècies s’alimenten únicament treient profit de la feina que fan les altres, sinó que hi ha algunes que només ho fan en alguns casos.

Per poder parasitar altres plantes, aquestes paràsites han hagut de modificar moltes de les seves estructures, no només en el cas de la pèrdua de la clorofil·la, sinó que les seves arrels, per exemple, també es veuen alterades.

Segons aquestes característiques, es poden diferenciar dos tipus de paràsites:

  • Holoparàsites: No presenten clorofil·la i tots els seus òrgans estan modificats per introduïr-se dintre de les branques o de les arrels d’altres plantes, ja que no són capaces de sobreviure soles. En no poder realitzar la fotosíntesi per la falta de clorofil·la, no poden transformar els nutrients, pel que els capten directament dels vasos de les altres plantes ja transformats. Tant la tija com les fulles estan molt poc desenvolupades, però sempre presenten flors molt vistoses per poder reproduïr-se.
  • Hemiparàsites: Tenen clorofil·la, pel que són capaces de realitzar la fotosíntesi, el que fa que només una part d’elles estigui modificada per poder captar l’aigua i els nutrients sense transformar de les altres plantes. Aquesta és l’única raó que les converteix en paràsites, pel que l’única part que tindran transformada serà l’arrel, són verdes igual que la resta de plantes autòtrofes.

Aquest tipus de plantes acostumen a ser molt específiques, és a dir, els seus hostes pertanyen a la mateixa espècie o, com a molt, a la mateixa família, ja que han desenvolupat les seves característiques en base a l’hoste del qual es beneficien, i canviar-ho requeriria un cost molt elevat d’energia.

Coneixíeu aquestes plantes? En voleu saber més? Organitzem una xerrada de plantes paràsites a l’aula.Publicat fa 5 anys dins de la categoría de Xerrades i Tallers de Medi ambient

Articles relacionats de QUÈ SÓN LES PLANTES PARÀSITES?